Aktiviteter

Hver lørdag kan medlemmer hente blåmuslinger og af og til også andre marine fødevarer. Gæster er altid velkomne til at kigge forbi og stille spørgsmål, når vi arbejder ved flåden og gør muslinger klar til udlevering, sorterer, renser, strømper om, osv.

Der arrangeres jævnligt fælles frokost i forbindelse med udleveringerne, hvor vi tilbereder forskellige retter, især fra kogebogen Blå.

Fremover bliver vores medlemsarrangementer oprettet i MinForening. Offentlige arrangementer vil typisk blive delt på facebook.

Kommende Aktiviteter

Formanden har endnu en gang brilleret med sine uvurderlige forhandlingsevner, og har skaffet os noget af et scoop til

Årets foredragsaften på Naturcenteret👌

OBS: Alle pladser er besat. Kontakt Stine på baelthaven@gmail.com hvis du vil skrives på ventelisten.

🦪🦪🦪 Tirsdag den 24. Oktober 2023 🦪🦪🦪

Mikkel fra “Blå” også kaldet MadMikkel, har nemlig nu sagt ja til at komme og fortælle om samarbejdet med Maren, som besøgte os sidste år. Mon ikke han har et par gode tips eller tre i ærmet til de flittige køkkenskrivere i foreningen?

Program for aftenen:

18.00 – 18.45 Madholdet serverer muslingesuppe. HUSK at tage din egen skål og ske med hjemmefra!

18.45 – 19.00 Afrydning og opvask.

19.15 – 20.45 Foredrag ved MadMikkel fra BLÅ

20.45 – 21.00 Pause

21.00 – 21.30 Bælthaven er vært for en øl eller et glas vin.

21.30 Formanden runder af og siger tak for i aften.

Der er plads til 60 deltagere og pladserne fordeles efter først til mølle-princippet.

OBS: Husk at medbringe egen skål og bestik!

Naturens dag

Søndag den 10. september 2023 er det Naturens dag, og der deltager vi som vi plejer. Vores stand er den sædvanlige arbejdsplads ved Bælthaven.

Kom ned og se de lokale havbønder arbejde med muslingerne og giv gerne en hånd med, hvis du har lyst. 

Besøgende kan prøve at plukke muslinger fra strømper, gøre dem rene og tilberede dem i gryder og på grill som er gjort klar af havbønderne.

Der vil også være en infostand, hvor man kan tale med medlemmer af Bælthaven.Til de yngste vil der være mulighed for at fange krabber.

Havbøndernes madhold tilbyder smagsprøver til de gæster, som ikke selv plukker og tilbereder.

Bælthaven har indgået samarbejde med antropolog og kandidatstuderende, Camille Møller-Sørensen

Først på året blev vi kontaktet af Camille, der var i gang med at forberede sin afgangsopgave. Camille har lagt mærke til vores arbejde i Bælthaven, og vil gerne bruge den viden vi indsamler her, i forbindelse med opgaveskrivningen. Det er vi umådelig glade for og stolte af!

Camille deltager i arbejdet ved Bælthaven hver lørdag formiddag i august og september måned. Kig ned og hils på hende! Vi har bedt Camille præsentere sig selv og sit arbejde lidt nærmere. Se her hvad hun skriver:

Mit navn er Camille Møller-Sørensen, og jeg er kandidatstuderende i Antropologi ved Københavns Universitet. Jeg beskæftiger mig fagligt med den undergren af Antropologi som hedder klima- og miljøantropologi, hvilket har ledt mig til at skrive speciale om Lillebælt. Lillebælt er et af Danmarks mest unikke og fantastiske havområder med et væld af spændende arter og forskellige kystlandskaber. Det ved jeg gennem mine faglige studier, men også fordi jeg har brugt det meste af min opvækst i Strib og Kolding med mange gode stunder ved havet.

Desværre er Lillebælts økosystem, som de fleste andre danske kystnære områder, i dag under pres. Ydermere er det et havområde med virkelig mange forskelligartede aktører til stede som bruger havet på meget forskellig vis. Som antropolog ønsker jeg derfor at forstå og kortlægge, hvilke naturforståelser der er på spil hos eksempelvis erhvervsfiskeren, kajakroeren og undervandsdykkeren; hvilke havarter muslingedyrkeren, garnfiskeren og naturvejlederen relaterer mest til, og hvorfor; og hvad betyder det for hvorvidt og hvordan man ønsker at passe på økosystemet i Lillebælt?

Jeg har derfor, som en del af mit feltarbejde, fået lov til at følge Bælthavens aktiviteter i løbet af sensommeren og efteråret og hjælpe til med at rense muslingerne hver lørdag, for at blive klogere på hvad muslingedyrkning gør ved ens naturforståelse og relation til havet. Det glæder jeg mig meget til at være med til! Og sidst men ikke mindst – hvis du/I har noget på hjerte i forhold til ovenstående, må du/I endelig tage fat i mig. Det kan enten gøres hver lørdag formiddag sammen med Bælthaven, eller på min mail camillems@gmail.com. Vi ses i Lillebælt!

Lige nu har sommerferien indfundet sig for de fleste, men produktionen af muslinger fortsætter ufortrødent henover sommeren, og der kan stadigvæk bestilles muslinger til afhentning i baljen om lørdagen eller til selvpluk i løbet af ugen. Derfor kan I også som sædvanligt møde flittige hænder og hyggeligt samvær ved Bælthaven lørdag formiddage og tilmed nogle onsdage efter fyraftenstid. 

Den næste større begivenhed er årets deltagelse i Klimafolkemødet, der i år finder sted fra den 31. august til den 2. september. Her vil vi være at finde på vores stand nær Kulturøen, hvor vi fortæller om foreningens arbejde og tilbyder smagsprøver til dem, der har lyst. 

Samtidig ser vi frem til Naturens dag, søndag den 10. september, hvor vi også deltager med en stand. Er der flittige hænder nok på dagen, tilbyder vi også en smagsprøve til interesserede forbipasserende på denne dag. 

Der er introduktion til Bælthavens arbejde:

Onsdag, den 5 juli 2023 kl 17.30

Lørdag, den 8. juli 2023 kl 11.30

Onsdag, den 19 juli 2023 kl 17.30

Lørdag, den 22 juli 2023 kl 11.30


Du må meget gerne sende en mail til Henrik for at melde dig til intro, så vi kan være klar. Introduktionen er primært for nyere medlemmer, men alle er selvfølgelig velkomne.Rigtig god sommer!

Afholdte arrangementer 2020 og 2021

Offentlige arrangementer

 • 13.09.2020 Naturens dag i Middelfart
 • 11.08.2020 Arrangement i samarbejde med skole, sociale myndigheder og politi (SSP) ved Middelfart Marina
 • 27.06.2020 Smag på Lillebælt, Ild & Vand i samarbejde med Havhøst ved Søbadet i Middelfart

Medlemsarrangementer

 • 13.10.2021 Ordinær generalforsamling i Lillebælt hallen (flyttet fra marts pga corona)
 • 06.07.2021 Foredrag om tang, med smagsprøver, ved Naturvejleder Annette Weiss
 • 05.06.2021 Første Muslinger og spaghetti, uformel frokost ved Bælthaven, siden afholdt flere gange
 • 24.04.2021 Første medlemsarbejdsdag efter coronarestriktioner er ophævet
 • 30.09.2020 Første udlevering af muslinger til medlemmer
 • 21.09.2020 Første arbejdsdag
 • 10.03.2020 Stiftende generalforsamling

Andet

 • 26.06.2021 Bælthaven har besøg af DR vejret
 • 19.06.2021 Deltagelse i netværksmøde med andre havhaver. Vores formand Erik Yde blev her valgt til bestyrelsespost i Havhøst